Scurt Istoric

04.11.'11 | Aplicare Propunere
19.06.'12 | Obtinere Finantare
01.09.'12 | Start Proiect
12.12.'12 | Depunere Etapa I
30.11.'13 | Depunere Etapa a II-a
12.12.'14 | Depunere Etapa a III-a
04.12.'15 | Depunere Etapa a IV-a
05.12.'16 | Depunere Etapa a V-a. Inchidere Proiect

Sumar

Proiectul vizeaza realizarea in parteneriat a unui sistem mecatronic 3D pentru recuperarea functiilor neuromotorii la pacientii cu afectiuni neurologice centrale, promovand utilizarea unui sistem mecatronic 3D care constituie o premiera la nivel mondial, sistemele actuale fiind dezvoltate pe platforme 2D.
RELIVE este vandabil ca urmare a utilizarii de echipamente disponibile Ón comert fiind si singurul sistem care combina simultan mai multe cerinte:
- elemente repetitive si de mobilitate intensiva, de intensitate graduala;
- o tehnologie asistiva (de ex. stimulare electrica);
- o varietate de exercitii.
Toate acestea fac din RELIVE un deschizator de drumuri la nivel international, caracterizat de combinatia unica: Realitate prin Repetitie - Intensitate - Variabilitate (RIV).

Scop

Proiectul isi propune sa realizeze un habitat controlat (CH), similar mediului inconjurator tridimensional: spatiul de locuit si mediul exterior.
Scopul sau consta in recuperarea functiilor neuro-motorii pentru pacientii cu afectiuni neurologice centrale. Recuperarea se bazeaza pe miscarea activa (mers si alte activitati) a pacientului pe trei directii: curba, drepta, scari, rampe, cu schimbarea directiei si sensului. CH consta dintr-un sistem mecatronic complex (MCS), care monitorizeaza si comanda miscarea pacientului. MCS functioneaza intr-un spatiu de tratament inzestrat cu mai multe sub-sisteme de simulare. In interiorul CH exista diverse obiecte si dispozitive reale, pentru a asigura simularea comprehensiva a conditilor reale.
Aceasta abordare terapeutica prezinta o serie de avantaje: precizie in evaluarea parametrilor functionali ai pacientului, capacitatea de a executa activitate sustinuta pe termen lung, stimularea atentiei si impulsului pentru recuperarea functionala a pacientilor, prin intermediul CH si prin evolutia permanenta a feedback-ului, acumularea de informatii pentru cercetarea reabilitarii medicale, optiunea de monitorizare la distanta, exercitii kinetice imposibil de efectuat cu un terapeut.
Solutiile tehnologice cele mai inovatoare combina sisteme senzoriale de achizitie a datelor, dispozitive flexibile mecanice si mecatronice cu realitatea virtuala. Prin obtinerea unui feedback audiovizual, somato-senzorial si neuro-propioceptiv, proiectul isi propune sa obtina imbunatatirea functionala, sociofamiliala si profesionala precum si cresterea calitatii vietii pacientilor.

Finantare

Proiectul este executat pe baza Contractului 190/2012, rezultat dintr-o co-finantare CDI, ca urmare castigarii competitiei PN II - Parteneriate Ón domenii prioritare, lansata de UEFISCDI in 2011.