Despre

Documente

Curiculum Vitae

Interviu Evenimentul Zilei

Titlul si medalia "Profesor Bologna

Noutati

Au aparut detalii despre EXAMENUL de Organe de Masini la sectiunea de probleme [vezi] si examen [vezi]

Ultima modificare

23 mai 2011

 

cicone

Absolvent, in 1977, al Liceului de Informatica (astazi Colegiul National de Informatica Tudor Vianu) si apoi (in 1983) al Facultatii de Mecanica din Institutul Politehnic Bucuresti (in prezent Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti), sectia Masini Termice, specializarea "Motoare cu ardere interna", Traian Cicone a imbratisat cariera didactica dupa 2 ani de stagii la Intreprinderea "Mecanica Fina" Sinaia (in prezent MEFIN) si la Institutul National de Motoare Termice (INMT).

Dupa o activitate didactica neintrerupta de peste 25 de ani, in care a ocupat pe rand posturile de inginer stagiar, asistent, sef de lucrari, conferentiar, Traian Cicone este in prezent profesor la Catedra de Organe de masini si Tribologie din Facultatea de Inginerie mecanica si Mecatronica.

Din anul 2008, Traian Cicone este prodecan la Facultatea de Inginerie in Limbi Strine unde este responsabil al programelor de licenta "Inginerie mecanica" cu predare in limbile Engleza, respectiv Franceza. In acelasi timp, este responsabil cu relatiile internationale si studentii straini.

In activitatea de cercetare, perioada de debut a fost marcata de colaborari cu profesori de prestigiu ai Facultatii de Mecanica din UPB printre care Andrei Belei, Dinu Taraza sau Gheorghe Radulescu. Dar cel care i-a fost mentor si formator decisiv al profilului stiintific, dar si didactic, este prof. Mircea D. Pascovici, cel care i-a fost si conducator de doctorat si alaturi de care isi desfăşoara activitatea în cadrul colectivului de Tribologiei. În acest domeniu, preocupările de bază au avut ca temă studiul proceselor de lubrificaţie termo-hidrodinamică cu aplicaţie la diferite organe de maşini lubrifiate, in special lagăre cu alunecare şi etanşări.

De-a lungul ultimilor 20 de ani, prof. Traian Cicone a efectuat mai multe stagii de cercetator invitat care au contribuit la evolutia stiintifica in domeniul Lubrificatiei. Stagiile la Institutul Tehnologic "Technion" din Haifa, unde a lucrat cu prof. I. Etsion dar mai ales cele de la Universitatea din Poitiers - Laboratorul de mecanica Solidului (in prezent Laboratorul "Pprim") unde a colaborat cu prof. Jean Frene, prof. Bernard Tournerie si prof. Michel Fillon au permis finalizarea tezei de doctorat prin activitati experimentale de varf, imposibil de realizat la acel moment in Romania. A sustinut teza de doctorat in iulie 1997, dupa care a beneficiat de o bursa postdoctorala de un an la Universitatea din Poitiers.

Pe plan didactic, a predat de-a lungul timpului cursurile de Organe de masini (in romana si engleza), Tribologie (in romana, engleza si franceza) Transmisii mecanice (in engleza si franceza), Metode numerice (in romana) Introducere in Ingineria mecanica (in engleza si franceza). Evolutia in domeniul tehnicilor pedagogice dar si noutatile din continutului cursurilor predate s-au datorat si multiplelor contacte cu universitati de prestigiu din Franta, Italia, sau Danemarca precum si stagiilor de formare educationala de la Univ. din Poitiers (program Tempus 1994) si de la ENS Cachan (program AUF 2005).

Ca rezultat al eforturilor depuse in activitatea didactica dar si de consiliere profesionala, in anul 2009 a primit din partea ANOSR, in urma voturilor studentilor, titlul si medalia "Profesor Bologna" [vezi detalii], premiu acordat profesorilor cu impactul cel mai puternic asupra studentilor.