Grant IDEI 912 finantat de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS).

In ultimii 10 ani s-a dezvoltat studiul unui mecanism original de lubrificatie autoportanta care are loc in medii extrem de compresibile si poroase, imbibate cu un fluid/lubrifiant. Procesul a fost sesizat si analizat, in mod independent, de prof. Pascovici de la UPB si prof. Weinbaum de la City University din New York. Acest mod de lubrificatie, puternic dependent de variatia porozitatii si implicit a permeabilitatii, a fost denumit de catre prof. Pascovici, lubrificatie ex-poro-hidrodinamica (XPHD).

Aplicatiile intrevazute pana acum s-au referit la: pompe de viscozitate, lagare axiale, lubrificatia eritrocitelor la circulatia in microcapilare, studiul miscarii de expulzare pentru articulatiile umane naturale sau protezate, schiatul pe zapada afanata si chiar la trenurile de mare viteza.

In esenta, este vorba de curgeri intr-un mediu poros a carui faza solida, reprezentata de fibre, induce forte elastice de compresiune neglijabile, in comparatie cu fortele de presiune hidrodinamice generate in interiorul stratului poros.

Proiectul isi propune sa studieze lubrificatia XPHD, teoretic (analitic si numeric) si experimental, pentru realizarea unor amortizoare de socuri prin efectul de expulzare sub sarcini cu caracter de impact. Un studiu exploratoriu, cu rezultatele extrem de promitatoare, a fost efectuat recent in cadrul UPB, pentru o configuratie circulara plana. Configuratiile geometrice propuse a fi investigate sunt: circulare plane, mono- si multi-strat, sferice, si cilindrice aliniate. Amortizoare de socuri cu medii fluide, cu care procedeul XPHD ar intra in competitie, ar fi cele cu fluide electroreologice si cele coloidale fata de care are avantajul simplitatii constructive. Fluidul utilizat de as XPHD poate fi apa sau un ulei mineral/natural/sintetic uzual, spre deosebire de cele doua alternative mentionate mai sus, care necesita fluide speciale. Este posibila o noua colaborare cu lms de la Universitatea din Poitiers in aplicarea procedeului la echipamente sportive performante.

  • Lubrificatie hidrodinamica
  • Straturi subtiri
  • Mediu poros
  • Mediu compliant
  • Incarcare prin soc