Programul de cercetare: CEEX

Coordonator program: Academia de Stiinte Medicale

Titlul proiectului : CERCETAREA COMPARATIVA A DIFERITELOR TIPURI DE PROTEZE DE SOLD, IN CEEA CE PRIVESTE SUPRAVIETUIREA LOR, EFECTELE SECUNDARE SI REZULTATELE IMEDIATE SI TARDIVE- CEPSOPES

Coordonator proiect: Universitatea Politehnica Bucuresti Centrul de Excelenta in Ingineria Mecanica si Tribologie (UPB-CESIT)

Codul proiectului: CEEX 52/2005

Director de proiect: Profesor Dr. Ing. Andrei Tudor

Parteneri

  1. Universitatea "Titu Maiorescu" Bucuresti
  2. Fundatia FRACA
  3. S.C. RODAX
  4. Spitalul Clinic de Ortopedie "Foisor"

 

 

Descrierea proiectului

Anual, in lume, se realizeaza circa 800 000 de protezari totale de sold. Majoritatea protezelor sunt de tip cap femural dur cu suprafata foarte fina si cupa acetabulara din polietilena UHMWPE. Aceste proteze cu cupa acetabulara din polietilena dau rezultate bune pentru termen scurt si mediu. Pentru termen lung, particulele de uzura din polietilena induc procese de osteoliza. Pentru pacientii tineri si persoanele active au inceput sa se utilizeze proteze cu cuplul de material ceramica-caramica si metal – metal. Efectele secundare ale particulelor de uzura, pentru aceste cupluri de material, sunt putin studiate. Alegerea diferitelor tipuri de proteze, in functie de starea de de deterioare a articulatiei naturale, implica dezvoltarea unei baze de date cu rezultate din Romania si conectarea acesteia la banca europeana de date.Protezarea copiilor si tinerilor in crestere, cu malformatii congenitale ale soldului, implica dezvoltarea unui concept nou de „proteza elastica”, care sa asigure functiile articulatiei naturale si adaptarea secventiala la cresterea oaselor portante ce definesc articulatia. Prin acest proiect ne propunem sa studiem comparativ doua tipuri de proteze totale de sold care sunt utilizate in artroplastia de sold la tineri; in loturile de studiu sunt incadrati pacienti cu varsta pana la 50 ani, luand in consideratie ca acestia reprezinta populatia activa, incadrata in diferite activitati. Stabilirea tipului de proteza de sold optima din punct de vedere al recuperarii functionale ( rapida si cat mai aproape de soldul normal ) si al rezistentei in timp ( uzura, degradarea montajului si a osului subiacent ) este foarte importanta la acesti pacienti tineri; reintoarcerea mai rapida la locul de munca in conditii fizice apropiate de normal, va creste productivitatea lor, va scade cheltuielile legate de concediile medicale prelungite, de consumul de medicamente. Exista pacienti tineri cu afectare articulara grava ( in poliartrita reumatoida, spondilita anchilopoetica )care are drept consecinta un  mers foarte dificil, imposibilitatea efectuarii unor activitati uzuale ( ingrijire personala- spalat, incaltat, aprovizionare alimentara, gatit ); acestia au nevoie de o mai mare atentie din partea familiei sau al unei terte persoane iar interventia chirurgicala de artroplastie a soldului le reda capacitatea de autoingrijire; deoarece aceste boli afecteaza pacienti de 20-30 ani si speranta lor de viata nu este semnificativ modificata, este important de ales o proteza cu durata de viata mare, cu atat mai mult cu cat o revizie de proteza la acesti pacienti pune probleme deosebite prin calitatea deficitara a osului.